6-те най-често допускани грешки от организаторите на събития и доставчици на услуги в онлайн пространството

Популяризирането в онлайн пространството и като цяло в дигитална среда е от изключително значение за организаторите на събития и компаниите, предлагащи услуги. Присъствието в интернет посредством уебсайт и социални мрежи помага на бизнеса да увеличи нивата на доверие в клиентите, както и значително да увеличи своите приходи. Маркетингът в дигитална среда, обаче, има своите неписани правила, които могат да ускорят или тотално да провалят вашите опити за популяризиране. Тук сме обобщили някои най-често допускани грешки, които срещаме в ежедневната си работа с наши бизнес партньори и клиенти.

1. Липса на онлайн резервационна система

Предлагайки услуги и събития в онлайн пространството, е задължително Вашия уебсайт да има резервационен модул с варианти за онлайн разплащане. Освен стандартните методи намиращите се на check-out страницата на Вашата кошница, можете да се ориентирате и към един от най-иновативните и бързо набиращ популярност метод и канал, като Viber ChatBot с опция за разплащане през него. С други думи, вече е все по-лесно да разполагате с абсолютно автоматизирана система, разполагаща с добре познат и интуитивен интерфейс, през която да минават резервации и плащания. Повече може да разберете от тук.

2. Объркващ сайт

Зле конструираният и труден за навигация сайт за съжаление е все още в графата често допускани грешки. В повечето случаи това е резултат от огромното ни желание да изложим максимално много информация за нас и нашия продукт или услуга. Така сайтът загубва своя фокус и става много по-трудно за посетителите да взаимодействат ефективно с него. Подобен тип сайтове не дават възможност на клиентите ни лесно и бързо да намерят графици и работно време, да се възползват от резервационната система или други check-out места, които биха ни донесли реална пазарна и бизнес полза. С други думи трябва да помислим, как да позиционираме най-важните за нас бутони и страници на сайта на места, който да бъдат максимално интуитивни за кликване, като същевременно се стремим да избегнем негативно въздействие върху потребителя с неправилен подбор на послания, изрази върху бутони или цветови комбинации. Изключително важно е бутоните и секциите да са наименувани ясно и конкретно, за да може клиентите ни бързо да намерят това, което търсят.

3. Липса на линк

Много често компаниите споделят съдържание във Фейсбук, което цели да популяризира дадено събитие или услуга. Често обаче в поста не е поставен линк, който да насочи потребителя стъпка напред към сайта, резервационна система или лендинг страница за регистрации и допълнителна информация. Както може да се досетите, поставянето на линк е задължително.

4. Поставяне на повече от 1 линк

Поставянето на повече от 1 линк в пост е толкова голяма грешка, колкото и липсата изобщо на такъв. Не се препоръчва поставянето на 2 или повече линка в един пост, тъй като така рискуваме да намалим драстично рийча на поста. Сам по себе си 1 линк в копито на поста би могъл да понижи органичния му рийч, но това е в рамките на допустимата „цена“, която сме склонни да платим в името на маркетинговата цел, която сме си поставили с конкретната публикация.

5. Позициониране на линка

Когато вече поставяме целеви линк в нашия пост е хубаво да го позиционираме на точно определено място, за да увеличим вероятността той да бъде посетен. Също така трябва да съобразим текста в поста така, че той да бъде във видимата част на екрана, както на десктоп превю, така и на мобилна версия. В повечето случай това място е третия ред на мобилна версия, точно над разширителния призив на фейсбук (виж повече или see more). С други думи правилната структура на поста трябва да се придържа към грабващо първо изречение, което да не надвишава два реда, за да може линкът да бъде поставен на третия, и след това допълнителната и описателна информация в полето „виж повече“.

6. Неактивен Инстаграм профил

Все повече компании организатори на събития или предлагащи различен тип услуги създават Инстаграм акаунт но реално не го използват и наблягат основно на Фейсбук комуникация. Инстаграм е най-естественото продължение и разширение на Фейсбук като инструмент за комуникация и неглижирането му за сметка на Фейсбук обикновено остава противоречиви впечатления във Вашите клиенти. От друга страна Инстаграм профилът е едно от най-благоприятните места за игровизации и взаимодействие с Вашите клиенти посредством сторита, куизове, giveaway и други подобни креативни решения, които биха могли да доведат нови посетители на сайта Ви, без особен акцент върху промоционалните послания и комуникация целяща продажба.

Ако предпочитате видео съдържание може да се абонирате и за нашия YouTube канал от тук.