Типове Билети И Как Да Ги Използвате С Цел Повече Приходи За Вашите Събития

Като организатор на събития, няма нищо по-хубаво от това да видите думaтa “SOLD OUT” с главни букви на вашия уеб сайт. Освен  броя продадени билети, не бива да пренебрегвате и важността на предлаганото разнообразие, а именно различните типове билети. 

Предлагането на различни видове билети ще направи събитието ви достъпно и привлекателно за по-широка аудитория – от посетители, които търсят по-икономична опция, до клиенти, които се стремят към по-премиум преживяване. И не на последно място ще увеличи вашите приходи и ще ви доближи до така желаното “SOLD OUT”. 

Ето и 10-те типа най-често срещани билети, които може да включите при създаването на следващото си събитие.  

Със софтуера на URBO Studio можете да създават и продавате различни типове билети, както и да управлявате достъпа до вашите събития и да актуализирате търговската си стратегия спрямо анализите и справките, които ви предоставяме в реално време.  

Повече за нашите решения може да научите като се свържете с наш експерт >>  

 1. Стандартни билети

Входните билети (General Adminission) са най-често срещаните и предлагат стандартен, единичен вход. Идеални са за всеки, който иска достъп до дадено събитие.  

Те помагат да се увеличи максимално посещаемостта, чрез привличане на широка аудитория, включително купувачи в последния момент или такива с ограничен бюджет. Стандартният билет е основен елемент в търговската стратегия на всеки бизнес със събития, осигурява стабилен поток от приходи и позволява по-голям брой посетители, които след това могат да бъдат вторично таргетирани и привлечени с допълнителни услуги и продукти.  

 1. VIP билети

VIP билетите предоставят ексклузивни предимства като достъп зад кулисите, първокласни места, среща с изпълнител или специални удобства. Идеални са за фенове, които търсят по-луксозно и персонално изживяване. За организаторите, ВИП билетите са възможност за значителен ръст на приходите, тъй като предполагат значително по-високи цени, без да се засяга общата достъпност на събитието. 

 1. Билети с отстъпка или промокод

Билетите с отстъпка, често предоставяни чрез промоционални кодове, правят събитията достъпни за определени групи като студенти, пенсионери или посетители, които са уклончиви в решението си дали да закупят билет. Ползата тук е помощта при  запълването на места, които иначе биха могли да останат непродадени. Друго съществено предимство е, че промокодовете  активно стимулират продажби към клиенти, които не биха извършили покупка на регулярна цена, а това води със себе си ползи като добра прогноза за посещаемостта и стабилен паричен поток 

 1. Цена на седалка

Опцията да се резервират места за конкретна седалка са удобоство и сигурност за посетители, които искат да имат гарантирано място, често с по-добра гледка към сцената или друго предимство. Този тип билети е от решаващо значение за събития, при които разположението на местата влияе върху преживяването/ като театрални представления или концерти. За организаторите това позволява по-високи цени въз основа на местоположението на седалките и осигурява по-добро планиране и управление на тълпата. От друга страна, резервираните места осигуряват и удобство за клиентите, като допринасят за по-висока удовлетвореност и вероятност за повторни посещения.  

 1. Еднодневни и многодневни входове 

Ако събитието ви продължава няколко дни, предложете еднодневни и многодневни входове. Това дава на посетителите гъвкавост да изберат кога да присъстват според техния график. Този тип билети увеличава общото време за посещаемост и стимулира хората да останат по-дълго на вашите събития, което води със себе си и  по-високи приходи от допълнителни продажби на услуги, храни и напитки, мърчъндайз и други. 

 1. Групови карти

Груповите карти са предназначени за семейства или групи, като предлагат отстъпка, обвързана с броя хора, които участват в дадената група. Същественото предимство на този тип билети е достъпността, която осигуряват за по-големи групи на по-добри цени.  Насърчават посещенията на цели семейства, увеличавайки броя на посетителите и създавайки приятелска атмосфера, а това  води със себе си и други предимства като позитивен отзвук и в дългосрочен план резултира с по-висока лоялност на клиентите. 

 1. Акредитация (за бизнес събития)

Билетите за акредитация са пригодени за бизнес събития и често се използват за предоставяне на достъп на професионалисти от индустрията до дадено събитие, в което в повечето случай те самите взимат участие.  

Акредитацията обикновено включва достъп до бизнес зони, възможност за networking с колеги от бранша, както и участие в специални сесии или семинари.  

Тези билети подобряват репутацията на събитието и привличат реномирани участници, което  води потенциално до нови бъдещи бизнес възможности.  

 1. Билети с отстъпка за ранно записване (Early Bird)

Билетите с отстъпка за ранно записване стимулират ранните покупки, като предлагат намалени цени. Тази стратегия помага на организаторите да преценят първоначалния интерес и да осигурят ранни приходи, което прави планирането на събитието по-предвидимо. Анонсирането на ранни продажби също създава много шум и тласък, насърчавайки активни продажби на билети с наближаването на датата на събитието  

 1.  Билети само за членове (Members Only)

Билетите “Members Only” са ексклузивни за членове на дадена организация или събитие. Често включват уникални преимущества като например ранен достъп и специални места за сядане. Те изграждат лоялност и насърчават повече хора да се присъединят към програми за членство, като спомагат за изграждането на чувството за общност и гарантиране на повторно присъствие.  

 1. Билети с екстри или допълнителни услуги

Много събития предлагат билети с допълнителни екстри като например по-ранен вход, ексклузивен достъп до зона за почивка или среща с изпълнител. Характерно, например, за спортни събития е билет с т.н. хуманитарен пакет – включващ храна и напитки, на които гостите да се насладят. Тук ползата за бизнеса е възможността за повече приходи, както и развитие на up-sale стратегия и по-атрактивни оферти за потребителите, които получават много по-пълноценно преживяване.   

 1. Сезонни билети (за период)

Сезонните билети позволяват сериозна отстъпка от единично събитие, особено на фона на стандартните билети. Други предимства са достъпът до множество събития, както и екстри като ранно влизане, резервирано място и други. В допълнение към това сезонните билети са възможност за бизнес собствениците да продават и допълнителни продукти и услуги на по-атрактивна цена по време на своите събития, като например, храна, питиета и мърч. Тук добавената стойност, която се осигурява на потребителите, не само допринася за тяхното удовлетворение, но и спомага за по-дългото им задържане сред клиантелата на бизнеса и възможност за наблюдаване и изследване на техните предпочитания.  

 1. Билети за брой посещения

Билетите за брой посещения са страхотен метод да си осигурите гарантирана посещаемост за Х брой събития напред. Освен ценово изгодни за посетителите, поради по-ниската средна стойност на единичен билет, те са и възможност да развиете устойчиви отношения с вашите клиенти и да ги превърнете в лоялни и постоянни посетители.  

Решения на URBO Studio за управление на резервации гарантират безпроблемното създаване и автоматизирано менажиране на различни видове билети, което оптимизира вашите събития и ги превръща в по-успешни и запомнящи се. 

За повече информация как URBO Studio може да помогне на вашия бизнес, посетете нашия уеб сайт или се свържете с нашия екип от експерти.  

Свържете се с нас като натиснете тук >>