5 съвета как да продавате повече онлайн

Онлайн резервациите са неразделна част от дейността на бизнеси в много и различни сфери у нас. Те предоставят множество предимства, както на ниво бизнес управление, така и по отношение удовлетвореността на нашите клиенти при обслужването им.

Най-общо казано, две са ключовите аспекта по отношение на това защо всеки бизнес следва да се стреми към това да има повече онлайн резервации днес:

  • Повече клиенти, което е равно и на повече приходи от дейността ви;
  • По-малко работа, което означава по-малко човешки ресурс и оперативни разходи.

Изхождайки от ключовите ползи за бизнеса ви, работейки в посока повече онлайн резервации, обобщаваме 6 практични и лесно приложими съвета.

Заложете на ясен призив за действие

В повечето случаи онлайн резервациите постъпват през уебсайта на организацията ви. Ако това е валидно и за вас, то следва да заложите на ясен призив за действие в него. Тук става въпрос за т.нар. CTA (Call To Action) бутон, послание, призив, който следва да е отличим в дизайна на уебсайта.

В този ред на мисли, особено работещи призиви за действие тук могат да бъдат “Резервирай сега”, “Резервирай тук” и/или аналогични на тях. Какъвто и тип услуги и/или продукти ще предлагате, много е важно да не карате клиентите си да се лутат напред-назад из сайта ви.

Това не работи. Изнервя ги, губят време и е по-вероятно да си тръгнат, отколкото да се възползват от продуктите/услугите ви. Когато проектирате бутон, призив за действие, послание и други, те следва да бъдат позиционирани в сайта ясно и недвусмислено. Важно е да бъдат видими още след като влязат в него.

Придържайте се към кратки описания за продуктите и/или услугите си

Тук отново важат правилата, относими към CTA призивите, които обобщихме по-горе. Важно е клиентите ви да получат всички отговори, докато четат описанията на страницата ви в уебсайта. Описанията следва да са не твърде дълги, да изясняват и да насочват клиентите към това да направят резервация.

Когато искате да заложите на описания, които се превръщат в резервации:

  • Пишете с мисъл за клиентите си – подборът на думи, тон, звучене и други следва да са съобразени с вашата таргет аудитория;
  • Накарайте клиентите да събудят сетивата си – споделете им какво ще получат, как ще се почувстват и т.н.;
  • Стремете се към кратък и разбираем изказ – никой не обича твърде дълги и/или трудни за разбиране описания.

Стремете се към това максимално да улесните клиентите си

Всички действия, насочени към това да подобрите изживяването на клиентите си, биха ги мотивирали по-скоро да направят резервация, отколкото да се откажат. Наред с гореописаните съвети, много удачно би било да помогнете за клиентската удовлетвореност като съберете колкото се може повече информация още на етап резервация.

Ето и някои насоки, които биха ви били от полза:

  • Съберете колкото се може повече информация за своите клиенти, в зависимост от това какъв тип бизнес сте, какви са продуктите и услугите, които предлагате. Важна информация би могла да бъде: предпочитания за настаняване и хранене (ако сте хотел), предпочитания за място (ако сте кино, стадион, театър) и т.н.;
  • Минимизирайте хартиените формуляри – постарайте се всички изискуеми от бизнеса ви формуляри да бъдат потвърдени още на етап резервация. По този начин няма да утежнявате процеса, когато клиентите ви пристигнат в обекта.

Обвържете онлайн резервациите с награди

Добър подход към това да мотивирате клиентите си да се възползват от онлайн резервации е обвързването им с награди – бонуси, отстъпки и други. Тази опция е често приложима днес, като функцията идва с възможност за автоматизиране.

Примери за награди, които клиентите ви могат да получат, когато направят резервация онлайн, са:

  • Кодове за отстъпки за следващи покупки;
  • % отстъпка при следваща резервация;
  • Бонус пакет под формата на допълнителна услуга/продукт, свързани с дейността ви и други.

Не забравяйте своите клиенти, дори и след като си тръгнат

Поддържането на връзка с клиентите, които са направили резервация, възползвали са се от продуктите и/или услугите ви, е ключова. С този си подход от една страна им напомняте по ненатрапчив начин за себе си, а от друга показвате, че ви е грижа и не сте забравили за тях.

Най-лесният и максимално автоматизиран начин да направите това е чрез имейл. В него можете да добавите специална отстъпка, призив за оценка на услугите ви (събиране на т.нар. обратна връзка) и други.

Дори и клиентът ви да не се върне при вас, фактът, че вие му напомняте за себе си и го насърчавате да направи резервация, повишава вероятността той да ви препоръча на близки и приятели.