Топ технологични тенденции в сферата на контрола на достъп

През последните две години, с нахлуването на COVID-19, начинът по който живеем, работим и общуваме коренно се промени. Това принуди много компании да направят редица промени, за да се задържат на повърхността, което пък от своя страна позволи бързото и лесно навлизане на редица нови технологии във всяка сфера от живота ни. Сферата на контрол на достъп не остана по назад и последните години се забелязват редица промени и нови тенденции, които имат за цел осигуряването на  безопасност, управлението на заетостта и предоставянето на по-голям контрол на бизнеса в новата реалност. Ето и топ 5 тенденции за контрол на достъпа, които ще наблюдаваме през 2022 г.:

1. Мобилен контрол на достъпа

Приблизително 6,4 милиарда души в света притежават смартфон и все повече хора го използват за всичко – от поръчка на храна до организиране на среща, за работа и забавление, а едновременно с това смартфоните всяка година стават по-умни. Ето защо мобилният контрол на достъп бързо става норма, а превръщането на смартфоните в ключ, билет, карта и/или проверяващо устройство е тенденция. Мобилните идентификационни данни предлагат по-сигурно и удобно решение и тъй като хората вече носят мобилните си телефони навсякъде със себе си, тези устройства са органично еволюирали за сферата на контрол на достъпа.

2. Облачно базирани системи

Системите, базирани на облак, са толкова популярни, защото са по-лесни за управление и спестяват време и пари, те са по-гъвкави, мащабни и сигурни. Все повече продукти за контрол на достъп, които навлизат на пазара, се захранват с базиран на облак софтуер. Това позволява да се премахне тромавия, скъп сървър на място и вместо това данните да се управляват в облак. Така получаваме автоматично архивиране на данни и актуализации на софтуера, а системата може да се управлява от всяко място и на всяко устройство, четейки информация в реално време. Вече не е необходимо да спирате продажбата на билети преди старта на процеса по чекиране, за да налеете базата данни в устройствата за проверка. Продажбата може да продължи и по време на процеса по настаняване, като устройствата четат информацията в реално време от облачно-базирани системи.

3. Биометрични данни

В последните години лицевото разпознаване или пръстовия отпечатък се използват доста успешно в технологиите за безконтактен контрол на достъпа. Макар и тези технологии все още да не са намерили приложение в събитийния сектор, все повече хотели, фитнес и спортни центрове и атракциони адаптират подобен тип технологии. Освен по-висока степен на сигурност, подобен тип технологии позволяват и максимално дигитализиране на процесите по управление, резервации, продажби, анализ и контрол на закупените услуги. В тази връзка URBO Studio и BIODIT разработиха цялостна платформа за управление, контрол и продажби в хотелската, спортната и развлекателната индустрии. Можете да прочетете повече в статията ни от тук.

4. RFID или NFC

Както RFID (радиочестотна идентификация), така и NFC (near-field communication) са създадени и се използват предимно като начин за лесно съхраняване и предаване на информация между устройства.

По своята същност, RFID е много ефективен при съхранение и обработка на проста информация, но в много голям обем (например баркодове за големи събития и фестивали). NFC, от друга страна, може да съхранява по-дълга/по-сложна информация и има малко по-голяма гъвкавост, когато става въпрос за съхранение и тълкуване на информация (NFC технологията може лесно да се приложи за top-up на карти или гривни в атракциони или по време на фестивали и концерти, или за директно безкасово плащане на допълнителни услуги на такъв тип събития). Въпреки редица предимства, които този тип технологии предоставят, тяхното ползване все още остава ограничено до мащабни събития, най-вече заради по-високия разход, както и заради необходимостта от много добра и стабилна мрежа и предоставяне на достъп до зарядни станиции за смартфоните на вашите гости. 

Гъвкавостта, безопасността и удобството ще продължат да влияят на тенденциите за сигурност и достъп в бъдеще. Технологиите, които са в съответствие с тези тенденции, ще нарастват по популярност и скоро ще се превърнат в новия стандарт.  Запознаването с тези тенденции и прилагането им ще гарантира устойчивост на бизнеса и удовлетвореност на крайния потребител.

Ако Ви е бил интересен този материал можете да прочетете и статии от нашия блог.  Ако пък предпочитате видео съдържание можете да ни последвате в YouTube.