Как киоските на самообслужване могат да подобрят клиентското преживяване и да увеличат приходите на вашата фирма.

Киоските на самообслужване стават все по-популярни за събития, атракции, кина, стадиони или всякакъв друг вид бизнес, който продава входни билети и/или билети за различни събития. Тези автоматизирани машини предлагат множество предимства както за клиентите, така и за бизнеса, което ги прави привлекателни за всеки собственик на бизнес. В тази статия ще изследваме различните предимства на киоските и защо те са важни в съвременния бизнес свят.

1. Подобряване на клиентското преживяване

Киоските за самообслужване предлагат голяма стойност за клиентите и представляват алтернатива на стандартната продажба на входове и билети на каса с оператор. Това означава, че клиентите ви могат да изберат най-подходящите опции, които отговарят на техните нужди, без да е необходимо да бъдат обслужени от касиер, оператор по клиентски въпроси или друг служител. Едно от най-съществените предимства на тези хардуерни устройства е намаляването на времето за изчакване на клиентите. Клиентите могат да завършат транзакциите си бързо и ефективно, без да трябва да изчакват в дълги опашки. Това гарантира, че клиентите ще имат приятно преживяване при посещението на вашата зала и/или атракция и ще бъдат по-склонни да се върнат. Освен това, бързото и безпроблемно преживяване при използване на киоск ще отличи вашия бизнес от конкурентите, а клиентите ви ще оценят удобството, което им предоставяте.

2. По-малко стрес за вашите служители

Големите натоварвания на бизнес локациите, водят до напрежение и стрес на служителите ви, работещи директно с крайни клиенти, което от своя страна се отразява директно върху клиентското преживяване. Подобни ситуации водят до фрустрация на служителите и потенциално допускане на грешки. Киоските на самообслужване намаляват натоварване на служителите, тъй като клиентите могат да извършат покупките си самостоятелно. Това позволява на служителите да се фокусират върху други задачи и задължения. По този начин, служителите ще могат да отделят повече внимание на клиентите, които имат нужда от помощ и да им предоставят персонализирано внимание, което подобрява общото клиентско преживяване.

3. По-ниски разходи

Киоските на самообслужване могат да помогнат на бизнесите да спестят средства, като намалят броя на служителите, необходими за управление на продажбите. Устройствата позволяват на клиентите да извършват покупки без помощта на служител, освобождавайки времето на служителите да се заемат с други задачи. Това от своя страна може да намали броя на служителите, необходими за управление на бизнеса, което води до значителни намаления на разходите за фирмата.

4. Анализи в реално време

Ако са оборудвани с подходящ софтуер, киоските на самообслужване предоставят на фирмите анализ на данни в реално време, който им дава представа за поведението и предпочитанията на клиентите. Тези данни могат да помогнат на фирмите да вземат информирани решения относно продуктите и услугите, които предлагат, както и относно техните маркетингови стратегии. В допълнение, професионалните софтуери позволяват продажби в реално време от няколко места – киоск, каса и/или онлайн, което от своя страна дава възможност на бизнес собственици и управители да следят във всеки един момент приходите и заетостта си. Данните в реално време, предоставени от киоските, могат да бъдат използвани за оптимизиране на операциите на бизнеса, подобряване на клиентските преживявания и увеличаване на приходите.

5. По-високи приходи чрез предлагане на допълнителни услуги

Киоските могат да помогнат на фирмите да увеличат приходите си чрез предлагане на допълнителни продукти и услуги по време на процеса по покупка. Професионалните софтуери за входове и билети имат възможност да предлагат допълнителни продукти или услуги, което стимулира клиентите да правят допълнителни покупки. Например, киоскът в кино може да предложи храна и напитки на клиентите, които купуват билети за филми, като по този начин спомага за увеличаване на общите приходи на бизнеса.

Други предимства на киоските на самообслужване:

Освен предимствата, описани по-горе, киоските предлагат допълнителни плюсове, включително:

  1. Повишена ефективност: Самообслужващите се киосци могат да извършват задачи много по-бързо от хора. Това означава, че покупките могат да бъдат завършени бързо, като така се намалява времето за изчакване на клиентите.
  2. Подобрена точност: Киоските елиминират човешката грешка в транзакциите, като гарантират, че всяка транзакция е точна и без грешки.
  3. По-добро клиентско обслужване: Киоските предоставят на клиентите по-персонализирано преживяване, като им позволяват да персонализират покупките си в съответствие със своите предпочитания.

В заключение, киоските на самообслужване предлагат множество предимства за бизнесите в сферата на организиране на събития, атракциите и атракционите, кината и други. Те подобряват клиентското преживяване, като намаляват времето на изчакване, увеличават ефективността и точността на транзакциите. Като цяло, устройствата са необходима инвестиция за всеки бизнес, който търси начин да подобри дейността си, да подобри клиентското преживяване и да увеличи приходите си.

Можете да научите повече за предлаганите от URBO Studio киоски за самообслужване, интегрирани с нашия софтуер в статията тук (https://urbostudio.com/news/eltrade/). Вижте нашите текущи промоционални кампании за самообслужващи се решения тук (новината).